Opis bloga
  • Čaj, čajevi, blog o čaju, recenzije čajeva i ostale stvari vezane za čaj
Preporuka mjeseca
  • Lapsang Suchong - fenomenalan čaj sa aromom dima porijeklom iz Kine. Smatra se da je to jedan od čajeva sa najjačom aromom. Okus ovog čaja je rezultat dimljenja listića čaja nad zapaljenim borovim iglicama. Često se konzumira uz začinjenu hranu, najbolji je čist ili sa malo mlijeka. Jedan od poznatijih likova koji je pio ovaj čaj, iako izmišljen, je Sherlock Holmes. Uživajte!
Brojač posjeta
61791
Blog
četvrtak, siječanj 11, 2007

Vrste čaja

 Postoje 4 vrste čaja od čajevca: bijeli, zeleni, oolong i crni čaj. Od čajeva koji ne dolaze od čajevca postoji rooibos čaj, biljni i voćni čaj.

 Bijeli čaj

 Najmanje procesirani čaj se brzo suši kako bi se spriječilo oksidiranje. Sadrži najmanje kofeina i najviše antioksidativnih svojstava. Koriste se mladi listovi i pupoljci koji jos po sebi imaju bijele dlačice. Priprema: Vrećicu ili listiće ubaciti u vodu temperature 60°C do 70°C te nakon 2-3 minute izvadite iz vode. U slučaju da duže vrijeme držite čaj u vodi, čaj počne ispuštati tanine što uzrokuje da čaj ispadne gorak. To vrijedi i za zeleni, oolong i crni čaj. Slobodno eksperimentirajte.

 Zeleni čaj

 Ostavlja se da se suši 8-24 sata kako bi malo oksidirao te se onda naglo suši da bi se izbjegla daljnja oksidacija. Sarži više kofeina od bijelog čaja te manje antioksidativnih svojstava. Priprema: Vrećicu ili listiće ubaciti u vodu temperature 60°C do 70°C te nakon 2-3 minute izvadite iz vode.


 Oolong čaj

 Listovi se suše 8-24 sata te se nakon toga bacaju u košarama kako bi se listovi natukli i time omogućili djelomičnu oksidaciju. Oksidacija traje 2-3 dana. Neki Oolong čajevi su sličniji zelenom čaju dok su neki sličniji crnom. Priprema: Vrećicu ili listiće ubaciti u vodu temperature 80°C do 90°C  te nakon 3-5 minuta izvadite iz vode.

 Crni čaj

 Najpopularnija vrsta čaja. Sadrže najviše kofeina i antioksidativna svojstva, ali ne toliko koliko druge vrste. Prolazi kroz sve dijelove proizvodnje čaja. Oksidiraju 2 tjedna do mjesec dana.  Zanimljivo je da ga Kinezi zovu crveni čaj jer je boja tekućine crvena. Dok je u Europi dobio naziv crni zbog crne boje listova. Priprema: Vrećicu ili listiće ubaciti u uzavrelu vodu te nakon 3-5 minuta izvaditi iz vode. Možete dodati mlijeko i limun po želji..

 Roobios čaj

 Roobios na afrikanskom jeziku znači crveni grm, biljka koja nema veze za čajevcem. Raste samo u Južnoafričkoj republici. Listovi oksidiraju dok ne dobiju crvenkasto smeđu boju.  Nema kofeina i sadrži vrlo visoku količinu antioksidansa. Roobios čaj se još naziva i crveni čaj.  Priprema: Vrećicu ili listiće ubaciti u uzavrelu vodu te nakon 10 minuta izvaditi može i duže jer roobios čaj ne postane gorak.

 Biljni i voćni čaj

 Radi se od svježeg ili sušenog cvijeća, lišća, sjemenki, korijenja i raznovrsnog voća. Poput, čaja od lipe, mentola, kamilice i drugih. Sadrže mnoga medicinska svojstva. Ne sadrže kofein. Priprema: Čajevi od cvijeća i lišća pripremaju se u vreloj vodi poput normalnog čaja. Čajevi od sjemenki i korijenja pripremaju se tako da se sjemenke ili korijenje ubaci u hladnu vodu i dovede do vrenja, te se pusti da ključa dok ne ispari trećina tekućine.

cajevi @ 02:57 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
Google
Zaradite i vi
Google
Index.hr
Nema zapisa.