Opis bloga
  • Čaj, čajevi, blog o čaju, recenzije čajeva i ostale stvari vezane za čaj
Preporuka mjeseca
  • Lapsang Suchong - fenomenalan čaj sa aromom dima porijeklom iz Kine. Smatra se da je to jedan od čajeva sa najjačom aromom. Okus ovog čaja je rezultat dimljenja listića čaja nad zapaljenim borovim iglicama. Često se konzumira uz začinjenu hranu, najbolji je čist ili sa malo mlijeka. Jedan od poznatijih likova koji je pio ovaj čaj, iako izmišljen, je Sherlock Holmes. Uživajte!
Brojač posjeta
61791
Blog
srijeda, prosinac 20, 2006

Čaj se sadi po cijelome svijetu. Najviše u Aziji u Kini, Indiji, Indoneziji, Šri Lanki i jos mnogim zemljama Azije. Kao zanimljivost spomenut cu da se u SAD-u čaj proizvodi na jednoj jedinoj plantaži. Proizvodi se čak u Europi, na Azorskim otocima.

Čaj najbolje raste na većim visinama ina mjestima se većom količinom padalina. Pogodno je i hladnije vrijeme te maglovita jutra kako bi se zaklonilo sunce. Posljedica toga je sporiji rast čaja zbog čega je list bogatiji i složeniji.

Novi grm čaja mora rasti 5 godina prije nego što se lišće s njega smije brati. Nakon 30 godina grm je prestar da bi bio produktivan. Stari grm se reže kako bi nove stabiljke izrasle iz korijena. Takvim načinom jedan grm čaja može se koristiti oko sto godina.

Za gnojenje čajnih vrtova koristi se organska gnojiva a rijetko i kemijska. Kad se na biljkama otkriju nametnici, zaražena biljka se odmah uklanja, kako bi se spriječilo širenje nametnika i na druge biljke i kako bi se izbjegla uporaba pesticida.

 Žetva čaja je uglavnom mehaniziran posao u visoko razvijenim zemljama poput Japana. Dok se u zemljama sa jeftinom radnom snagom čaj ubire ručno. Ubiranje čaja je naporan posao za što je potrebna priprema kako bi se postigli najbolji rezultati. Čaj beru uglavnom žene i to oko 600 grama lišća dnevno.

Kod ubiranja lišća za visoko kvalitetni čaj, ubire se samo pupoljak te drugi i treći list. To se zove fino branje. Ako se ubire više listova sa pupoljkom to se zove grubo branje i rezultat je čaj lošije kvalitete.

 Neke vrste čaja zahtijevaju branje novih pupoljaka dok neke zahtijevaju branje starijeg lišća.

 Na toplijim klimama kao npr. u Keniji čaj se bere tokom cijele godine, dok na hladnijim klimama je branje ograničeno.

 Za one čajeve koji se ne beru tokom cijele godine, neki stručnjaci za čaj smatraju da ranija žetva u prvim mjesecima godine daje čaj bolje kvalitete. Mladi listovi daju slabiju žetvu ali su poželjni zbog svojeg delikatnog i punog okusa.

Slijedi srednje branje koje traje do svibnja, ali to varira od regije do regije. Dobije se Darjeeling čaj sa okusom prvog branja a aromom drugog.

Nakon srednjeg branja slijedi drugo branje koje traje od lipnja do kolovoza. Listovi postaju zaokruženiji i postaju sočniji. Nakon pripreme čaj poprima tamniju boju..

Poslije drugog branja dolaze jesenske i rijetko zimske žetve, to, opet, zavisi od regije i klime.

 Nakon žetve slijedi proizvodnja čaja što će biti tema slijedećeg članka.

cajevi @ 00:57 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Google
Zaradite i vi
Google
Index.hr
Nema zapisa.