Opis bloga
  • Čaj, čajevi, blog o čaju, recenzije čajeva i ostale stvari vezane za čaj
Preporuka mjeseca
  • Lapsang Suchong - fenomenalan čaj sa aromom dima porijeklom iz Kine. Smatra se da je to jedan od čajeva sa najjačom aromom. Okus ovog čaja je rezultat dimljenja listića čaja nad zapaljenim borovim iglicama. Često se konzumira uz začinjenu hranu, najbolji je čist ili sa malo mlijeka. Jedan od poznatijih likova koji je pio ovaj čaj, iako izmišljen, je Sherlock Holmes. Uživajte!
Brojač posjeta
61791
Blog
srijeda, prosinac 27, 2006

Proces kojim čaj dolazi od grma čaja do vaše šalice teče ovako:

1. Sušenje

 Poslije branja, čaj se ostavlja da se suši. Listovi, grančice i/ili pupoljci se mogu lagano peći ili se mogu ostaviti vani na suncu i vjetru. Vrijeme potrebno za sušenje ovisi o vlazi, visini i željenoj vrsti čaja.

2. CTC i ortodoksna metoda

 Jednom kad izađe sva vlaga iz listova, ono se može rezati, trgati ili uvijati (CTC metoda – cut, torn, curl), to se koristi za lišće lošije kvalitete. Za CTC metodu koriste se specijalizirani strojevi . Strojevi brzo stisnu sušeno lišće istiskujući biljni sok. Kasnije se lišće trga i uvija u sitne kuglice poput instant kave. Vrečice za čaj sadrže ovakav tip čaja.

 Kod ortodoksne metode ne koriste se strojevi već se osušeni listovi ručno zamataju pritiskom ruke na površinu. Zavisno o željenom obliku i okusu, lišče se može zamatati čvrsto ili opušteno te u različite oblike. Za čajeve različite kvalitete traži se kraće vrijeme zamatanja.

 Bijeli čaj preskače ovaj korak.

3. Oksidacija

Kasnije se rezano ili zamotano lišće stavlja u hladnu i vlažnu okolinu koja potiče oksidaciju. Tijekom oksidacije se ispušta toplina te se boja lišća mijenja od tamno zelene kakva je u prijašnjim koracima do nijanse crvene, bakrene ili crne. Za to vrijeme proizvođač odlučuje želi li malo oksidirani zeleni čaj, polu-oksidirani Oolong čaj ili potpuno oksidirani crni čaj. Crni čaj ovisi o potpunoj oksidaciji i mora biti skupljen za vrijeme najviše tempereature fermentacije. Ako temperatura počne padati od zbog predugačke oksidacije, skuhani čaj će poprimiti „blatni“ izgled.

 Zeleni čaj nekad uopće ne prolazi postupak oksidacije, što je slučaj i za bijeli čaj.

 4.Sušenje

 Sada je čaj već skoro spreman za prodaju. Zadnji korak je ponovo sušenje čaja kako bi se spriječila daljnja oksidacija i uklonila preostala vlaga. Općenito se to radi na suncu. Važno je da se ne suši prebrzo jer to utječe na okus

 Čaj može biti različitih veličina te se sortira po veličini.

 Nakon svih tih koraka, čaj se kuha i kuša za certifikat.

cajevi @ 01:09 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Google
Zaradite i vi
Google
Index.hr
Nema zapisa.