Opis bloga
  • Čaj, čajevi, blog o čaju, recenzije čajeva i ostale stvari vezane za čaj
Preporuka mjeseca
  • Lapsang Suchong - fenomenalan čaj sa aromom dima porijeklom iz Kine. Smatra se da je to jedan od čajeva sa najjačom aromom. Okus ovog čaja je rezultat dimljenja listića čaja nad zapaljenim borovim iglicama. Često se konzumira uz začinjenu hranu, najbolji je čist ili sa malo mlijeka. Jedan od poznatijih likova koji je pio ovaj čaj, iako izmišljen, je Sherlock Holmes. Uživajte!
Brojač posjeta
61791
Blog
nedjelja, prosinac 17, 2006

Priča o čaju počela je prije 5000 godina u Kini. Prema legendi otkrio ga je kineski car Shen Nung. On je, legenda kaže, bio sposoban vođa, znanstvenik i ljubitelj umjetnosti. Između ostalih, jedan od njegovih edikata je nalagao da se, zbog prevencije različitih bolesti, sva voda za piće mora prokuhati. Jednog dana dok je car bio u posjeti jednoj dalekoj regiji svoga carstva, on i njegovi sluge su stali da se odmore. Njegovi sluge su prokuhale vodu za piće. Sa obližnjeg grma u vodu je upalo nekoliko suhih listova i voda je promijenila boju. Cara, kao znanstvenika, zanimalo je kakva je to tekućina te je uzeo nekoliko gutljaja i otkrio da je vrlo osvježavajuća. Tako je prema legendi otkriven čaj.

 Kako je opće prihvaćeno da je domovina čaja Kina, stoljećima je to bila jedina zemlja u kojoj se ta biljka uzgajala, ali i pripremala kao napitak pa upravo iz Kine potječe i njezin naziv  - čaj. Točnije, prema amoiskom dijalektu kineskog jezika ta je biljka bila uzgajana i poznata kao .  No, prema kantonskom dijalektu, u pokrajini gdje se ta biljka najviše uzgajala, napitak se nazivao Chá. Postoji još jedan naziv za čaj zu koji dolazi iz Vu dijalekta koji se priča u okolici Šangaja. Iz naziva su potekli nazivi: lat. thea, engl. tea, njem. tee, franc. thé, tal. itd. Kada je karavanskim putevima preko Mongolije i kazahstanskih pustinja čaj stigao i u Rusiju, brzo je prihvaćen kao omiljeno piće i prema kantonskom nazvan chai, otkud i hrvatski naziv.

 Zanimljivo je da Marko Polo nije, u svojim putovanjima u Kinu, napisao ništa o čaju. Prvi Europljanin koji spominje čaj je bio Portugalac, jezuitski Otac Jasper de Cruz u 1560. Portugal je, sa svojom naprednom mornaricom, prvi uspio dobiti pravo trgovine sa Kinom. Na jednoj od tih misija je Otac De Cruz probao čaj. Portugalci su čaj prevozili do Lisabona, dok su Nizozemci, koji su bili u savezu sa Portugalom, prevozili čaj do Nizozemske, Francuske i baltičkih zemalja.

 Čaj je bio vrlo popularan u Den Haagu, ali samo u bogatim krugovima, zbog cijene od  $100 za pola kilograma. Kasnije, kako se uvoz čaja povećao tako se i cijena smanjivala. U početku čaj je bio dostupan u ljekarnama, a kasnije i u dućanima hranom.

 U Englesku prvu uzorci čaja dolaze između 1652. i 1654. Popularnost je stekao prihvaćanjem plemstva i brzo je zamijenio pivo kao nacionalno piće.

 U Ameriku čaj dolazi preko Nizozemskih doseljenika oko 1650. Engleske kolonije dolaze u susret sa čajem oko 1670. ali čaj nije bio dostupan za prodaju jos 20 godina.

 Rusko zanimanje za čaj započelo je 1618. kad je kinesko veleposlanstvo u Moskvi, Caru Alekseju predstavilo čaj. 1689. potpisan je trgovački ugovor. Putovanje karavana iz Kine u Rusiju je bilo teško. Karavane su morale preći 17000 km i trajalo je 16 mjeseci. Prosječna karavana sastojala se od 200 do 300 deva. Rezultat  je bio laj koji je, zbog cijene bio dostupan samo bogatim ljudima. Do 1796. konzumacija čaja se proširila i ostatkom društva. Sa završetkom transsibirske željeznice 1900. napuštene su karavane.  Čaj je, zajedno sa votkom, rusko nacionalno piće.  

 Čaj je bio važan dio Američke revolucije. Engleska je zbog raznih ratova odlučila povećati poreze svojim kolonijama u Americi. Doseljenici su iz protesta prestali konzumirati čaj te su na kraju u događaju nazvanom Bostonska čajanka, stanovnici Bostona preodjeveni u Indijance pobacali stotine kilograma čaja u bostonsku luku. Nakon toga je Engleska u Boston poslala Kraljevsku vojsku i započela je Američka revolucija.

 Kasnije su Amerikanci donijeli zanimljive izume u području čaja: ledeni čaj i vrećice za čaj. Ledeni čaj je izmislio Richard Blechynden, vlasnik plantaže čaja, na svjetskom sajmu u Saint Louisu. Prvo je planirao djeliti besplatne uzorke vrućeg čaja posjetiteljima sajma ali zbog vala vrućine nitko nije bio zainteresiran. Da spasi uloženo vrijeme ubacio je led u čaj i poslužio prvi ledeni čaj. To je bio hit sajma.

 Četiri godine kasnije, vrećice za čaj izmislio je Thomas Sullivan, trgovac čajem iz New Yorka. On je čaj pakirao u svilene vrećice i tako nudio restoranima. Na njegovo iznenađenje, restorani su ubacivali čaj u vrećicama u vodu kako bi izbjegli nered u kuhinji.

 To bi bila ukratko povijest čaja. Slijedeći članci će biti o sadnji i žetvi čaja te o proizvodnji čaja.


cajevi @ 13:54 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
Google
Zaradite i vi
Google
Index.hr
Nema zapisa.