Opis bloga
 • Čaj, čajevi, blog o čaju, recenzije čajeva i ostale stvari vezane za čaj
Preporuka mjeseca
 • Lapsang Suchong - fenomenalan čaj sa aromom dima porijeklom iz Kine. Smatra se da je to jedan od čajeva sa najjačom aromom. Okus ovog čaja je rezultat dimljenja listića čaja nad zapaljenim borovim iglicama. Često se konzumira uz začinjenu hranu, najbolji je čist ili sa malo mlijeka. Jedan od poznatijih likova koji je pio ovaj čaj, iako izmišljen, je Sherlock Holmes. Uživajte!
Brojač posjeta
61791
Blog
četvrtak, listopad 16, 2008

Isti čaj nema svaki put isti okus, nekad je bolji a nekad gori. Spravljanje dobrog čaja nije toliko jednostavno koliko se čini, potrebno je pratiti neka pravila.

 

 1. Koristite čaj u listićima. Kvaliteta takvog čaja je obično bolja od onog u vrećicama. Ako ste ikad kupili Earl Grey u listićima sigurno ste osjetili predivan miris koji se širi iz limene kutije. Često čaj u vrećici nema takav miris.
 2. Držite čaj u zatvorenom spremniku. Tako možete biti sigurni da čaj neće izgubiti svoj okus.
 3. Što je veći čajnik/šalica/lončić u kojem spravljate čaj bit će više mjesta da se listići rašire i na kraju bolji čaj.
 4. Za crni, zeleni, bijeli i oolong čaj koristite jednu čajnu žličicu na 200 ml vode, ovo može varirati ovisno o čaju i vlastitom ukusu. Po meni je ovo izvrsna mjera.
 5. Prije nego sipate vodu preko čaja, zagrijte šalicu kako se čaj ne bi prebrzo ohladio
 6. Za crni čaj voda bi trebala biti na temperaturi od 100 °C. Ne dajte da vode vrije predugo jer će to smanjiti količinu kisika u vodi a kisik naglašava okus čaja. Isto tako na temperaturama ispod 90 °C crni čaj neće biti dobar. Za zelene, bijele i oolong čajeve potrebna je temperatura vode od 80 °C do 85 °C. Na višim temperaturama će čaj imati gorak okus.
 7. Vrijeme držanja listića čaja u vodi varira od čaja do čaja ali sve vrste čaja moraju biti u vodi barem 30 sekundi. Crni i oolong čajevi bi trebali bit u vodi 3-4 minute, zeleni i bijeli 2-3 minute. Ako držite dulje obično čaj postane gorak.

 Eto. Probajte sa ovim uputama i javite vaše rezultate.

cajevi @ 00:15 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 2, 2008
Evo video procesa proizvodnje  zelenog čaja, na kraju imate i  proces proizvodnje kako se nekad radilo.
cajevi @ 01:51 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 7, 2008

Pu-erh čajevi su jedna od najčuvanijih kineskih tajni. Pu-erh čaj je stoljećima putovao sa trgovcima i nomadima. To su jedni od najstarijih i najkompleksnijih čajeva. Kako Pu-erh čajevi stare tako razvijaju slatkasti, bogati okus i zemljastu aromu. Dolaze u mnogo oblika: listićima, prešani ili oblikovani, ručno ili strojno, u kocke ili kugle svih veličina. Pu-erh stari u košarama od bambusa. Pu-erh je često klasificiran po regiji i godištu proizvodnje. Stari Pu-erh čajevi mogu dostići cijene i do tisuću dolara po kocki/kugli.

 Pu-erh se radi iz roda Camellie Sinesis zvane Dayeh, podvrste velikog lista. Pu-erh se dijeli na zeleni i "kuhani"ili oksidirani Pu-erh. Kod zelenog Pu-erha sušenje se izvodi samo djelomično kako bi se dopustilo listu da polako oksidira tokom vremena. Oksidirani Pu-erh je tamniji zbog inicijalne oksidacije prije sušenja. Ti tamni čajevi dobro stare i okus im se poboljšava s vremenom ali stupanje promjene je manji nego kod zelenog Pu-erha. Često se Pu-erh skladišti u pećinama ili specijalnim podzemni sobama kako bi pravilno starili. Ta sposobnost, da sa vremenom taj čaj postaje bolji, je jedna temeljnih karakteristika ovog čaja.

Pu-erh čajevi imaju izraženu i zemljastu aromu i ostavljaju snažan dojam. Neki imaju miris kao vlažni, gljivasti šumski pod, dok su drugi jako začinjeni ili podsjećaju na viski. Tipovi i okusi su nevjerojatno raznoliki. Morat ćete probati nekoliko različitih  tipova prije nego što nađete onaj koji vam odgovara.

 Zdravstveni učinci

 Ne samo da ovaj čaj smanjuje kolesterol i trigliceride nego također smanjuje i krvni tlak, poboljšava probavu, čisti krv, pozitivno djeluje na prostatu te pomaže pri mršavljenju.

 Priprema čaja

Stavite ga u kipuću vodu. Koristite dovoljno listića jer je Pu-erh najbolji jak. Prvo nalijte vode preko čaja, te brzo tu vodu izlijte i ponovo prelijte čaj vodom i držite 1-5 minuta ovisno o tome koliko jak čaj želite (prvim izlijevanjem vode poboljšavate okus čaja). Kod zelenog Pu-erha temperature variraju, neki ih rade na nižim temperaturama neki kad je voda kipuća. Listiće čaja možete iskoristiti i do nekoliko puta (to vrijedi i za bilo koju drugu vrstu čaja)

cajevi @ 22:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 20, 2007

U jednom od članaka sam pisao o kofeinu u čaju a nisam spomenuo da se možete riješiti tog kofeina. Ovo je pogodno za ljude koji su osjetljivi na kofein.
Kofein je iznimno topljiv u vodi i to više od drugih sastojaka čaja. Kratko držanje u vodi može odstraniti puno kofeina uz zadržavanje okusa.
Zagrijte do vrenja dvostruko više vode od onog koliko vam treba. Izlijte normalnu količinu vode preko lišća ili vrećica i pričekajte 20 do 30 sekundi. Izlijte tu vodu ali zadržite lišće ili vrećicu. Ostatak vode ponovo dovedite do vrenja(za crni čaj, za zeleni ne morate ponovo grijati) i prelijte preko istog lišća ili vrećice i pričekajte onoliko koliko je potrebno za tu vrstu čaja.
Ova metoda se također može koristiti za pripremu visoko kofeinskog napitka. Jednostavno popijte tu vodu koju ste 20 – 30 sekundi držali u čaju.
Ovo vrijedi samo za čaj od biljke čajevca jer ostali biljni i voćni čajevi ne sadrže kofein.


cajevi @ 15:50 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
petak, lipanj 15, 2007

Naišao sam na neke zanimljive pripreme čaja, pa sam ih mislio podijeliti s vama.

Sunčani čaj, sastojci: crni ili zeleni čaj u vrećicama (broj vrećica ovisi o tome koliko čaja želite pripremiti, vrećica po šalici), boca ili staklenka, šećer (po želji), voda


 1. U staklenku stavite vrećice čaja i šećera
 2. Ulijte vode
 3. Zatvorite staklenku
 4. Dobro protresite
 5. Stavite staklenku na sunčano mjesto
 6. Čekajte nekoliko sati (3-4) i potom još protresite. (nemojte zaboraviti micati staklenku da ulovite sunčanu svjetlost)
 7. Staviti staklenku u frižider da se ohladi prije nego što ga pijete
 8. Ponovo protresti proje uporabe
 9. Nalijte u čašu
 10. Dodajte leda po potrebi

 Koristite malo veću staklenku kako bi ste mogli protresti čaj i omogućiti ravnomjernu distribuciju sastojaka.

Najbolje popiti unutar tri dana od pripremanja.
Jedno upozorenje:
Temperature na kojima se priprema čaj su pogodne za razvoj bakterije ali ljudi koji to piju tvrde da je sasvim sigurno, pa tko hoće neka proba.


 Pripremanje čaja u frižideru

Sastojci su isti a i priprema. Samo što umjesto na sunce ostavite čaj u frižideru 12-24 sata pa uživajte

cajevi @ 16:40 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 18, 2007

U prošlom članku nisam ništa napisao o samoj zavarki tj. koncentratu čaja i tome kako se priprema.

Zavarka se obično priprema u čajniku od keramike ili stakla. U oba slučaja, unutrašnjost čajnika mora biti vruća u trenutku stavljanja listića čaja. Obično se to postiže parenjem unutrašnjosti čajnika ili ulijevanjem vruće vode u čajnik i izlijevanjem. Rusi se ne slažu oko toga jeli čajnik mora biti suh ili mokar iznutra.
Kad stavite listiće u čajnik, zatvorite ga i pustite da se zagriju puste aromu. Važno je držati čajnik zatvoren kako se ta aroma ne bi izgubila. Nakon 5-10 sekundi, u čajnik se izlije kipuća voda preko listića te se čajnik ponovo zatvori (1 šalica za 5 žličica čaja). Kad svi listići potonu zavarka je spremna. Preporučljivo je držati čajnik topao tak oda se prekrije nekom tkaninom ili ispletenim prekrivačem (slika u galeriji samovar). Zagrijavanje čajnika parom je dopušteno ali zavarka ne smije prokuhati.
Sad možete napraviti svoju prvu šalicu čaja. Ulijte malo zavarke u šalicu i razrijedite ju kipućom vodom iz samovara. Omjer je približno 10:1 (10 dijelova vode za jedan dio zavarke)


 Ako jednom i pokušate ovo napraviti, jedno malo upozorenje. Nikad ne pijte zavarku nerazrijeđenu. Ima jaki narkotički učinak. Ubrzava bilo te može uzrokovati i srčani udar, uzrokuje halucinacije i nemir. Ovaj učinak su iskorištavali zatvorenici Ruskih zatvora kao zamjenu za drogu.

cajevi @ 16:55 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare
utorak, travanj 17, 2007

Samovar je grijana metalna posuda tradicionalno korištena za grijanje vode za čaj. Koristi se u Rusiji kao i drugim slavenskim zemljama te Iranu i Turskoj. Porijeklom je iz srednje Azije iako je porijeklo još predmetom mnogih rasprava.
  Samovari dolaze u raznim oblicima. U obliku urne, bačve, cilindra i sfernog oblika. Mogu biti grijani ugljenom ili drvenim ugljenom, noviji samovari koriste struju  i griju vodu na slični način kao i električni bojler.
 Tradicionalni samovar se sastoji od velike metalne posude sa slavinom blizu dna i metalne cijevi koja ide vertikalno kroz sredinu. Cijev je napunjena krutim gorivom za zagrijavanje vode u posudi oko cijevi. Mali otvor za dim je stavljen na vrh da bi se osigurao protok zraka.
Kad se vatra ugasi, čajnik se postavlja na vrh kako bi ostao zagrijan toplim zrakom. Čajnik se koristi pripremu zavarke, jakog koncentrata čaja. Čaj se servira razrjeđivanjem tog koncentrata sa kipućom vodom iz glavne posude samovara. Obično se koristi 10 udjela vode na 1 udio čaja.
Nekoć je u svakodnevnoj uporabi samovar bio ekonomičan izvor tople vode. Kao gorivo koristili su se razni sporo gorući predmeti kao drveni ugljen ili suhi češeri. Kad nije u uporabi, vatra u cijevi samovara je samo tinjala. Kad je bilo potrebno, vatra se brzo mogla zapaliti uz pomoć mjeha.
Samovar je bio važan dio Ruskog kućanstva. Veličine i oblici su varirali od 400 litrenih samovara do samovara od 1 litre, cilindričnih i sfernih oblika, obični željezni, brončani te pozlaćeni.


 Samovari na drveni ugljen

 Samovar se sastoji od četveronožnog četvrtastog postolja, time se sprječava da samovar svojom toplinom ošteti namještaj. Iznad postolja nalazi se "vrat". Vrat se širi prema vrhu, gdje se nalazi komora za ventilaciju. Ova komora ima male rupice za dovod zraka kako bi se podržavalo gorenje.
Iznad toga je posuda sa vodom. Unutar nje se nalazi debela cijev koja je komora za izgaranje. Dno te cijevi je odvojeno od komore za ventilaciju rešetkama kako gorivo ne bi palo u nju.
Pri dnu posude je mala slavina koja izlazi iz posude. Sastoji se od tri dijela: male dekoracije na spoju sa posudom koja doprinosi krutosti kod postavljanja, slavine i običnog ventila sa ručicom.
Poklopac posude ima dvije drške za zaštitu ruku od vrućine. Na poklopcu se također nalaze i male rupice za paru, kako samovar ne bi eksplodirao zbog pritiska i kako bi se grijao čajnik.
Cijela konstrukcija završava sa krunolikim udubljenjem za čaj. Često je taj dio ukrašen.
Na kraju, samovari na drveni ugljen dolaze sa sva dodatka: poklopcem i dimnjakom. Oba dodatka se stavljaju na otvoreni kraj cijevi ali ne u isto vrijeme.


 Električni samovar

 Najvažnija razlika između samovara na drveni ugljen i električnog samovara je u izgledu u svrsi šireg dijela vrata. Umjesto rupica za ventilaciju nalazi se velika električna utičnica. Umjesto komore za ventilaciju nalazi se električni sklop.
Najuočljivija razlika je to što je uklonjena karakteristična cijevi, umjesto toga imamo veliki spiralni električni grijač.
Posljednja važna razlika je položaj rupica za paru. Zbog uklonjene cijevi, rupice se nalaze na pogodnijem mjestu u sredini.
Neki samovari imaju specijalni plutajući uređaj blizu grijača koji gasi samovar ako grijač u potpunosti nije pod vodom. Ovaj dizajn je rjeđe u uporabi jer stvara dodatni pokretni dio koji bi mogao biti sklon kvarovima. Jedini pokretni dio samovara je ventil slavine.


 Korištenje samovara

 Samovari na drveni ugljen se danas koriste striktno na otvorenom. Prva stvar koja se mora napraviti je temeljito očistiti samovar te ga napuniti vodom. Dobro održavani samovar je znak gostoprimstva i dobrih manira domaćina. Samovar se postavlja na pladanj koji sprječava da pepeo koji izlazi iz rupica za ventilaciju ošteti stol te da zadrži vodu koja bi mogla iscuriti.
Nakon toga dodaje se gorivo – ugljen ili češeri koji čaju daju aromu smole.
Bez obzira koje se gorivo koristi ono se mora zapaliti. Tradicionalni načine je koristiti komadiće brezine kore. U vrijeme Sovjetskog Saveza popularna šala je bila da su novine komunističke partije "Pravda" izvrsne za potpalu. Papir je dobar, a kao alternativa može se koristiti ugljen koji je već zapaljen u ognjištu i prenesen kliještima.


Čim se potpala zapali mora se puhati kroz gornji otvor na cijevi kako bi pospješili gorenje. Na kraju se na vrh cijevi postavlja dimnjak i čeka da voda zakipi. Ako je vatra jaka 4 litre vode zakipi za otprilike 20 minuta. Za smanjivanje vatre na vrh cijevi se umjesto dimnjaka stavlja poklopac.

Električni samovar se može koristiti u kući. Rukovanje je puno lakše pošto je jedino potrebno za zagrijavanje da samovar uključimo u struju. Grijač uvijek u potpunosti mora biti pod vodom.  

 Ukoliko niste primijetili stavio sam novu preporuku mjeseca. Probajte i javite se!

cajevi @ 00:36 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 14, 2007
Od danas imam novu rubriku nazvanu "Preporuka mjeseca". Nalazi se na lijevoj strani ispod galerije. Slobodno ostavljajte komentare ako ste probali čaj (a i ako niste). Pozdrav svima i uživajte u preporukama!
cajevi @ 19:33 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 13, 2007

Earl Grey je aromatizirani crni čaj koji svoj okus duguje dodatku ulja dobivenog od bergamota (Vrste naranče koja raste u Italiji).
Čaj Earl Grey dobio je ime po Charlesu Greyu, britanskom premijeru iz 1830. koji je čaj sa okusom bergamota dobio kao diplomatski poklon. Legenda uključuje zahvalnog kineskog birokrata čijeg sina je spasio jedan od ljudi lorda Greya. Ta legenda se ne smatra baš vjerodostojnom jer su prve verzije ovog čaja bile pravljene od čaja iz Indije i Šri Lanke. Uz to, lord Grey nikad nije bio u Kini. Postoji još jedna legenda u kojoj je jedan od ljudi lorda Greya spasio sina indijskoga plemića.
Čaj je toliko oduševio lorda Greya da je dao uzorak čaja tvrtki Twinings i tražio ih da naprave nešto slično.
Druga tvrtka Jacksons of Picadilly tvrdi da su oni prvi proizveli Earl Grey.  Prema njima lord Grey je dao recept toj tvrtki i taj recept nije nikad napustio njihove ruke. Rivalstvo između te dvije tvrtke se nastavlja još i danas iako se obje nalaze u istom vlasništvu.
Zdravstveni učinci Earl Greya
- sastojci bergamota služe za borbu protiv gripe, groznice i prehlade
- bergamot djeluje dezinfekcijski, anti-depresivno te smanjuje tjeskobu i smiruje
- čaj sadrži kofein, a previše kofeina može uzrokovati nesanicu i nervozu.


 Ovo mi je jedan od najdražih čajeva. Ima puno proizvođača ovog čaja, ali po meni je najbolji baš Twiningsov. Ako je moguće nabavite ga u listićima iako ni u vrećicama nije loš.
Čaj se često servira crn ili s malo mlijeka.


cajevi @ 20:27 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 5, 2007
cajevi @ 20:26 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Google
Zaradite i vi
Google
Index.hr
Nema zapisa.